Politie ontevreden over kwaliteit camerabeelden

camerabeeldenDe Raad van Korpschefs is ontevreden over de kwaliteit van vele beveiligingscamera’s in Nederland. Criminelen zijn vaak niet te herkennen door de schimmige camerabeelden. De Raad van Hoofdcommissarissen stelt dat er te weinig bruikbare tips op komen van het publiek.

Dit bleek o.a. na de uitzending van Opsporing Verzocht over de Brink’s-overval. Vooral op de camera’s die buiten hingen, waren slechts schimmige camerabeelden te zien. Bij rechtszaken worden verdachten soms vrijgesproken doordat de beeldkwaliteit te mager is. Een berover bij pinautomaten werd vorig jaar zeventien keer gefilmd, maar vrijgesproken omdat hij slechts op één beeld enigszins herkenbaar was.

De politie pleit voor een keurmerk maar is zich ervan bewust dat dit niet verplicht gesteld kan worden aan bedrijven. Het grootste probleem volgens de politie is het grote aantal systemen dat op de markt verkrijgbaar is. De camerasystemen verschillen enorm in kwaliteit. Daarnaast zouden goede beveiligingscamera’s regelmatig verkeerd worden opgehangen waardoor de camerabeelden niet goed zijn.